Kan man ha sex mitt under pågående pandemi? Och hur ska man som singel tänka kring dejtande och sex?

I tider när vi uppmanas att hålla avstånd till varandra så mycket som möjligt kan det vara svårt att veta hur man ska tänka kring det här med sex-

Råd om sex och corona

All fysisk kontakt med andra, inklusive sex, utgör en smittrisk för covid-19. Dejting och tillfälliga sexuella relationer med nya partners innebär en särskild risk att bli smittad eller smitta andra. Om du vill ha sex med någon utanför din närmaste krets, tänk på att:

1. Ha sex på distans. Prioritera att ha sex och dejta online. Ring videosamtal, chatta och sms:a.

2. Använd kondom. Kondom innebär alltid säkrare sex, både under corona och annars.

3. Begränsa kyssandet. Kyssar överför lätt coronavirus. Undvik att kyssas utanför din närmaste krets.

4. Du är din säkraste sexpartner. Passa på att onanera och upptäcka vad du tycker är skönt.

Undvik alltid fysisk kontakt vid symtom som hosta, snuva, halsont eller feber och följ dessa råd.

Smittar corona genom sex?

Ja, det nya coronaviruset smittar när man är nära andra människor, till exempel vid sex.

Coronaviruset smittar framförallt via så kallad droppsmitta. Det betyder att droppar sprids genom luften när någon som bär på viruset hostar, nyser eller andas.

Viruset kan också överföras genom att man får viruset på händerna och sedan tar sig i ögonen, munnen eller näsan. Corona smittar genom kontakt med saliv, till exempel vid kyssar.

Forskare har hittat viruset i både sperma och avföring och det går inte att utesluta att det smittar dessa vägar.

Hur kan jag minska risken att få covid-19 i samband med sex?

Allt sex där man ses i verkligheten innebär att man är så nära någon annan att man riskerar att bli smittad. Forskare har hittat coronavirus i sperma och avföring, men man vet ännu inte om det smittar dessa vägar. För att minska risken är det därför bra att använda kondom. Eftersom corona smittar genom kontakt med saliv bör du undvika att kyssa personer utanför din närmaste krets. 

Tvätta händer och eventuella sexleksaker och hjälpmedel med tvål och varmt vatten i minst 20 sekunder, både före och efter sex. Tänk på att inte dela sexleksaker med varandra utan att tvätta dem emellan. Ni kan också använda kondom på sexleksakerna som ni byter istället för att tvätta dem.

Kan jag dejta under corona?

Ja, du kan dejta under corona, men ni ska helst undvika att träffas fysiskt. Om ni trots det planerar att mötas fysiskt, var utomhus, håll avståndet och följ Folkhälsomyndighetens allmänna råd

Källa: RFSU